Hogyan válasszunk búváriskolát ?

HOGYAN VÁLASSZUNK BÚVÁRISKOLÁT ?

A mai magyar “búvárpiac” nagyon sokrétű, egy laikusnak igen nehéz eligazodni a búvárszervezetek és tanfolyamok sokszor kusza világában. Megpróbálok segíteni abban hogyan tudtok búvártanfolyamot, iskolát  választani. Az alábbi pontok tulajdonképpen bármely tanfolyamra ráilleszthető alapelvek, itt és most nem vállalkoznék a szervezetek és tanfolyamrendszerek ismertetésére. Mondhatnám hogy gyere hozzánk tanulni, de a piac, az árak nagyon változatos képet nyújtanak.
Ha mai eszemmel tanfolyamot választanék (hajdanàn nem voltak nemzetközi tanfolyamok, MHSZ és néhány klub adott ki igazolványokat), a következő szempontokat venném figyelembe.
– ki az oktató
– melyik szervezetnél oktat
– mennyit foglalkoznak velem
– a tanfolyam helyszíne
– a tanfolyam ára
Mit próbáljunk megtudni az oktatóról? Ha a weboldalon nincs fenn a neve, az màr kicsit necces. Valószínűleg nem véletlenül nem írja ki.
Mióta oktat? Milyen oktatói minősítése van? Milyen tanfolyamokat jogosult oktatni? Igaz hogy kezdőre jelentkeztél, de hidd el számít az oktató tudása. Merül-e a rekreációs merüléseken kívül bonyolultabb helyszíneken, nagyobb mélységben, különböző gázokkal (az éjszakai merülés nem számít extrának 🙂 ).
A szervezetnek annyiból van jelentősége hogy sajnos van ahol igen gyakran 70-100 merüléses búvárokból oktatót képeznek a profit  érdekében.
Ezután egy vagy két év merülési gyakorlattal elkezdenek embereket vinni a víz alá.
A tanfolyam fő jellemzője hogy mennyit foglalkoznak a tanulóval. Elméletből egy korrekt tanfolyam leadása körülbelül 18 órát vesz igénybe. Az “adok könyvet, dvd-t és otthon megtanulod” módszert nem nevezném oktatásnak. Uszodából egy jó tanfolyamon 3-4 alkalom van (legalább 4 óra vízalatt töltendő idő kijöjjön, sok idő elmegy a cuccolással, szereléssel). Jó ha van szabadtüdős oktatás is benne, helyes uszonytechnika, lemerülések hasznos tudomány a vízben. A medence mélységével kapcsolatban szerencsés ha egy vagy két alkalmat 4-5 méter mély medencében tudsz merülni. A nyíltvíz itthon általában bányatavat jelent, minimális mélység 4,6 méter, ennél sekélyebb vizek általában nem felelnek meg a szabványoknak.
Elértünk a legkritikusabb kérdéshez, az árhoz.
A búvártanfolyam rezsiköltsége eleve magas, a felszerelések drágák. Itthon sajnos a kuponos tanfolyamok hódítanak, sokan úgy gondolják hogy tanfolyamot kapnak pl. 28.000 ft-ért. Ha csak abba belegondoltok hogy egy minősítés 16.000 ft körül van (igazolvány, tankönyv, merülési napló), egy uszoda belépő pedig 1500-2500 ft között mozog látható hogy a kuponos pénz igen hamar elfogy. Fizetni kell a töltésért, a bányatóhoz belépőért, stb. A kezdeti befizetett összegre alkalmanként rákerül ez az, így a vége gyakran a 2.5 szerese ennek az összegnek. A minőségük változó, van ahol leoktatnak rendesen, van amelyik tanfolyam zsenge gyorstalpaló. Reális áron egy tanfolyam itthon 70-80.000 ft, eltérések persze lehetnek, de akkor valószínűleg csökken az elméleti óraszám és az uszodai foglalkozások száma, ideje. Csak példaként írom, a mi iskolánk 18 óra elméletet, 4×3 óra uszodát (legalább egy közülük 4 méteres vízben történik) és 4 nyíltvizi merülést ad.
2016-10-25-22-46-33